Yoga

Yoga

 

5000 yıllık geçmişe sahip olan yoga bir egzersiz çeşidinden fazlasıdır. Hindistan ve Himalayalar’ın Vedik geleneğinden türetilen eski felsefi anlayışlar, ilkeler ve uygulamalar sistemi olarak kabul edilen yoga; beden, nefes ve zihnin birleşimi olarak görülür. Sağlık ve mutluluğu geliştirmek, daha büyük bir öz farkındalık, daha yüksek bilinç duygusu geliştirmek için tasarlanmış bir sistemdir.

 

Yoga; duruşlar ve hareket, nefes farkındalığı, nefes egzersizleri, gevşeme ve konsantrasyon, kendi kendini sorgulama ve meditasyon dâhil olmak üzere bir dizi farklı tekniğin düzenli olarak uygulanması yoluyla sağlığı ve refahı (fiziksel, duygusal, zihinsel ve sosyal) geliştirir. Fiziksel ve zihinsel sağlığı artırmak için güçlü bir etkinliktir. Esneklik ve nefes almaya odaklanan bir egzersiz şekli olarak tanımlanan yoga; aslında bir yaşam biçimidir.

 

              


YOGA NASIL YAPILIR?

 

Yoga kendi kendine öğrenilebilen bir egzersiz çeşidi değildir. Konusunda uzman bir eğitmen ve spor merkezi seçerek yoga eğitiminize başlayabilirsiniz. Hedefi bedeni ve aklı güçlendirmek olan yoga hareketlerini yavaş, sakin ve fazla efor sarf etmeden yapmalısınız. Kendi doğal yapınıza uygun bir ritim yakalayarak yogaya özgü duruşları akıcı bir şekilde yapmaya dikkat etmelisiniz. Bir uzman eşliğinde kendi gücünüzün, kabiliyetinizin ve sınırlarınızın farkına varmalı ve bedeninizin kaldırabileceği şekilde yoga yapmayı öğrenmelisiniz.

 

Öncelikle yoga başlangıç seviyesindeki hareketleri öğrenmeli, eğitmenin önerdiği şekilde ilerlemelisiniz. Yoga derslerine girmeden önce midenizin boş olması hareketleri daha kolay yapabilmenizi ve odaklanmanızı sağlar. Yoga egzersizleri için belirli bir saat aralığı yoktur. Yoga yapmadan önce en az 3 saat bir şey yememeniz gerekir. Aynı şekilde çay, kahve, meyve suyu gibi içecekleri de yogadan bir saat önce kesmek gerekir. Yoga duruşlarını yapmaya uygun esnek ve rahat spor kıyafetleri giymelisiniz. Hatta yoga için özel olarak tasarlanan ürünler egzersizin verimini arttırabilir.

 

YOGA DERSLERİ VE YOGANIN FAYDALARI

 

Yoga dersleri, eğitmenin veya okulun belirli tarzına veya geleneğine bağlı olarak değişir. Katılımcılar genellikle yoga / egzersiz matları üzerinde pratik yaparlar. Standart bir yoga kursu şunları içerir:

 

  • Nefes egzersizleri ve / veya rahatlama içeren bir giriş

  • Fiziksel ısınma

  • Yoga duruşları, hareketleri ve esnemeleri

  • Gevşeme ve / veya meditasyon.

 

Meditasyon genellikle yoganın ayrılmaz bir parçasıdır. Katılımcılar, ya yerdeki minderler üzerinde ya da sandalyelere oturarak pratik yaparlar. Bir seans yoga antrenmanı yaklaşık 1-1,5 saat sürer.

 

Hem bedensel hem ruhsal hem de zihinsel bütünlüğü hedefleyen yoga, faydaları ile dikkat çekicidir. Yoga egzersizlerinde yer alan gevşeme teknikleri; bel ağrısı, artrit, baş ağrısı ve karpal tünel sendromu gibi kronik ağrıları azaltabilir. Ayrıca kan basıncını düşürebilir ve uykusuzluk probleminin ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir. Yoganın diğer faydaları arasında şunlar yer alır:

 

  • Kasların esnekliğini artırır

  • Kas gücü ve tonusunu artırır

  • Solunum kapasitesini artırarak enerji ve canlılık sağlar

  • Kilo vermeye yardımcı olur

  • Kalp ve dolaşım hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

  • Stresle başa çıkma becerilerini geliştirmede ve hayata daha olumlu bir bakış açısı kazanmada çok etkili olur.

  • Zihinsel netlik ve sakinlik yaratır.

  • Vücut farkındalığını artırır.

 

Genel sağlık durumunuzu iyileştirmek ve hem formunuzu, hem de zihinsel, fiziksel ve ruhsal bütünlüğünüzü korumak için düzenli yoga yapabilirsiniz. Konusunda uzman eğitmenleri ile tercih edilen Vamos’ta yoga yapmayı daha eğlenceli hale getirebilirsiniz. Vamos’un haftalık grup egzersiz saatleri arasından size uygun olanını seçebilir vakit kaybetmeden yoga öğrenmeye başlayabilirsiniz. 

 

İlgili Resimler

Öne Çıkarılanlar

Geriatri, dahiliye bölümünün yan dalı olan ve 65 yaş üzeri hastaları muayene eden bir uzmanlık dalıdır

El rehabilitasyonu, Anahit Danışmanlık'da uyguladığımız mucizevi rehabilitasyon yöntemlerinden sadece bir tanesidir. Y

Pediatrik Rehabilitasyon; çocuklarda var olan potansiyeli ortaya çıkarmayı ve geliştirmeyi hedefler. Tespit edile